Σάββατο 4 Αυγούστου 2012
Ο ''ΗΜΑΘΙΩΝ'', ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΩΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΉ (ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ) ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΑ ΔΙΕΞΟΔΟΥΣ...
Η ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Γράφει ο Αντώνης Λιόλιος
Ιατρός, Παραγωγός Ιατρικών Οπτικο-ακουστικών Μέσων
Βέροια
Αγαπητοί φίλοι:
Ο Tim Berners Lee θεωρείται σήμερα ο εφευρέτης του διαδικτύου (ίντερνετ). Ξεκίνησε το 1989 με την απλή ιδέα της σύνδεσης δύο υπολογιστών μεταξύ τους και της ανταλλαγής δεδομένων.
23 χρόνια αργότερα, απολαμβάνουμε το θαύμα του ίντερνετ, ίσως της μεγαλύτερης αθρώπινης ανακάλυψης. Πέρα από επαγγελματική ευκολία, η διάδωση της γνώσης έγινε σήμερα περισσότερο εύκολη παρά ποτέ.
Πιό εύκολη όμως έγινε και η επικοινωνία. Σήμερα μπορούμε να επικοινωνούμε με όλους απ’ όλο τον πλανήτη, και μάλιστα δωρεάν! Τελευταία προστέθηκε και η διαδραστική επικοινωνία, άλλο θαύμα αυτό της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, σήμερα υπάρχουν γιατροί που εξετάζουν, διευθύνουν μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και χειρουργούν ακόμα, από απόσταση μέσω του ίντερνετ!
Αλλά το νόμισμα έχει δύο όψεις. Οι νέοι/νέες, κατ’ εξοχήν τεχνόφιλοι και διψασμένοι για επικοινωνία, αγκάλιασαν το νέο αυτό μέσο με πάθος. Που μερικές φορές όμως ξεφεύγει από τα όρια του πάθους και γίνεται νόσος.
Η εξάρτηση απ’ το διαδίκτυο είναι πλέον γεγονός. Ξεκίνησε σαν μια γραφική αν θέλετε οντότητα –«πάλι στο ίντερνετ είσαι;» - και κατέληξε σε μερικά παιδιά σε πραγματική αρρώστια. Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, νεαρά παιδιά στην πόλη μας βρίσκονται κλεισμένα στο δωμάτιό τους, απομονωμένα από την οικογένειά τους, στα όρια της ασιτίας, κολλημένα πάνω στην καρέκλα τους, κυττώντας με ανέκφραστο βλέμμα την οθόνη του υπολογιστή τους. Υπάρχουν γονείς σε απόγνωση που βλέπουν ότι χάνουν το παιδί τους μέσα σε ένα εικονικό κόσμο, χωρίς ν’ απολαμβάνει τις χαρές της ηλικίας του, χωρίς ν’ασχολείται με τα μαθήματά του. Ένα παιδί που παρουσιάζει νευρικότητα, επιθετικότητα και ίσως και βίαιη συμπεριφορά όταν του στερηθεί το διαδίκτυο, καθηλωμένο στο χώρο που του ορίζει ο υπολογιστής του.
Αν δούμε την εξάρτηση αυτή σαν νόσο, τότε από καθαρά ιατρική άποψη έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1.Αρχικά δίνει ήπια συμπτώματα. Το παιδί κάθεται λίγο παραπάνω στον υπολογιστή, παίζει με τους φίλους του στο ίντερνετ καφέ, παραλείπει κάποιο γεύμα.
2.Είναι εύκολη η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση. Δεν είμαι ειδικός στον τομέα αυτό, αλλά σας μεταφέρω την έγκυρη γνώμη της κ. Χριστίνας Γαιτάνου, δημοτικής συμβούλου και ψυχολόγου με ειδίκευση στην εξάρτηση από το διαδίκτυο και πλούσια σχετική δράση. Περισσότερα πάνω σε αυτό συντόμως.
3.Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει την αναγνώριση του προβλήματος απ’ τους γονείς και την κοινή γραμμή αντιμετώπισής του. Στην αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει η χρήση ειδικής τεχνολογίας η οποία ελέγχει τον χρόνο παραμονής και την δραστηριότητα του παιδιού στο διαδίκτυο. Παρακαλώ δώστε μου την προσοχή σας στο σημείο αυτό: Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οποιοσδήποτε από τους επαγγελματίες Η/Υ που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας μπορούν να σας βοηθήσουν να λύσετε το πρόβλημα κυριολεκτικά σε μία ώρα με την εγκατάσταση ειδικού λογισμικού. Μπορείτε έτσι να περιορίσετε τον χρόνο παραμονής του παιδιού στο διαδίκτυο, να ελέγχετε ποιές ιστοσελίδες επισκέπτεται και τι παιχνίδια παίζει, με ποιούς μιλάει και τι λέει, και για πόσο χρονικό διάστημα ημερησίως θα λειτουργεί ο υπολογιστής του. Νομίζω ότι το τμήμα πληροφορικής του Δήμου Βέροιας θα χαρεί να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες και να μας κατευθύνει πιο ουσιαστικά.
4.Φυσικά υπάρχουν και τα -ευτυχώς σπάνια- βαριά περιστατικά, εκεί που η βλάβη έχει προχωρήσει πολύ ή υποκρύπτεται ψυχική νόσος ή και οικογενειακό πρόβλημα. Εκεί χρειαζόμαστε την βοήθεια ειδικού ψυχολόγου ή και ψυχιάτρου.
Αγαπητοί φίλοι, μιά κατάσταση με τέτοια χαρακτηριστικά είναι αμαρτία να μην αναγνωρίζεται έγκαιρα και να εξελίσσεται σε στάδια δυσ-θεράπευτα.
Το διαδίκτυο δεν είναι κακό ή διαβολικό, είναι μιά ευλογία. Αλλά όπως το ακονισμένο μαχαίρι κόβει καλά το ψωμί, το ίδιο μαχαίρι μπορεί στα χέρια του παιδιού να σκοτώσει. Όσο πιό ισχυρό το μέσο, τόση περισσότερη προσοχή χρειάζεται στην χρήση του.
Θέλω να σας ενημερώσω ότι με πρωτοβουλία της κ. Γαιτάνου και την σύμφωνη γνώμη του επίσης δημοτικού συμβούλου και προέδρου του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας κ. Παυλίδη, θα ξεκινήσει μιά προσπάθεια ουσιαστικής ενημέρωσης και συμπαράστασης των γονέων και παιδιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Η πρωτοβουλία αυτή είναι ακόμα στα σκαριά αλλά αποσκοπεί σε μιά ουσιαστική, συνεχή και συνεπή προσπάθεια να βοηθηθούμε εμείς και τα παιδιά μας. Συζητιέται επίσης η επέκταση της πρωτοβουλίας και σε γενικότερα θέματα που αφορούν τους νέους όπως κάπνσιμα, έλλειψη άσκησης, σωστή διατροφή κλπ
Όλοι όσοι πιστεύετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε με οποιονδήποτε τρόπο, θα βρείτε ευήκοον ούς και πεδίον δράσης λαμπρόν. Πολύ περισσότερα θα ανακοινωθούν και από τον επίσημο φορέα σύντομα.
Αγαπητοί φίλοι, ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η προσωπική ευθύνη και η ανιδιοτελής προσφορά είναι τα μόνα αντίδοτα στη ασφυκτική απελπισία που πάει να τυλίξει την πατρίδα μας και την ψυχή μας. Όλοι, επαναλαμβάνω όλοι, μπορούμε να βοηθήσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του. Και να εκπλαγούμε ευχάριστα με το αποτέλεσμα.
Περισσότερα και πιο συγκεκριμένα, πολύ σύντομα.
Αντώνης Λιόλιος
Ιατρός, Παραγωγός Ιατρικών Οπτικο-ακουστικών Μέσων
Βέροια